1863 yılında kızaktan denize inen Ertuğrul gemisi yıllar 1889 yılını gösterdiğinde rotasını Japonyaya çevirmiş ve uzun bir yolcukluktan sonra Japonyaya gelmiş ancak ne yazıkki dönüş yolunda tayfunun etkisi ile Wakayama eyaletinin Kushimoto kenti açıklarında tarihimizde Ertuğrul faciası olarak bilinen ve üzerinden 132 yıl geçmesine rağmen unutulmayan ve iki ülke arasında dostluk bağlarının temellerini atan bir olay olarak karşımıza çıkıyor .Tarihsel detaylarına kısaca bir bakıştan sonra size Kushimoto yolculuğumu ve yolculuk boyuncaki izlenimlerimi aktaracağım.
Sabah saat 4 civarında gözlerimi açıp saate bakıyorum ve kalkmama 45 dakika olmasına rağmen tekrar uyumuyorum. Erken kalkan hızlı yol alır diyerek yola Tokyodan çıkıyorum.
Bugün gideceğim yer benim için çok önemli ve özel bir yer olan Kushimoto.İlk defa 18 sene önce Japon arkadaşımın arabasıyla burdaki kahraman denizcilerimizi ziyaret etmiş ve ruhlarına fatiha okumuştuk .Ondan sonra ise elimden geldiğince her sene bir kez gitmeye çalışmıştım ama ne yazıkki malum korona belası nedeniyle 2 senedir gidememiştim.Sabah erken çıkmam nedeniyle uzunca bir rota çizerek 16:00 civarı Kushimotoya varıyorum
Yol boyunca birçok yerde durup dinlenirken bir taraftanda Kushimoto faciasını düşünüyorum .Aklımda bir çok soru işareti var ama hepsini kendi kendime tartışıp çözmeye çalışıyorum.Örneğin şehitlerimiz nasıl ve nereye gömüldü gerçekten gösterilen alana toplu halde gömüldülerse o kadar küçük bir alana hepsi nasıl sığdı gibi konuları düşünürken bir taraftanda göreve gelen Ertuğrul gerçekten bu göreve uygun muydu değilmiydi diye düşünmekten kendimi alamıyorum
Şüphe yok ki o dönem bizim Osmanlı olarak köhne ve çökmüş devletimizle beraber ne yazıkki ordumuzun elindeki gemilerinde eski olduğu ve modern dünyanın bir çok devletinin gerisinde kaldığımız yadsınamaz bir gerçekti zira Ertuğrulun 1 senede geldiği yolu ,gazilerimizi geri götüren Japon gemisi sadece iki ayda almıştı ve İstanbula gazilerimizi sağsalim teslim etmişlerdi.
Şehitliğe varmadan önce Kushimotodan geçip Ōshima adasına küçük bir köprüyü geçip ormanların arasından küçük bir dağın yamacını tırmanıp varıyorum.İlk olarak motorumu İsmet abinin dükkanının önüne çekiyorum ve selamlaştıktan sonra Şehitlerimizin anıt mezarın varıp bir fatihe gönderiyorum.
Atatürk anıtını ziyaret edip İsmet abinin dükkanına geri dönüyorum ve aramızda koyu bir Konya muhabbeti birazda hasretle harmanlanıp sürüp gidiyor.Akşam buluşmak üzere sözleşip otele geçiyorum ve akşam İsmet abi ile tekrar buluşup yemeğe çıkıyoruz. Kushimoto son derece küçük ve sevimli bir yer ancak her küçük yer gibi burada da hayat erkenden bitiyor ve biz çay içecek bir yer bulamadığımız için otelde kendi çayımızı yapıp yarım kalan muhabbete devam ediyoruz. Gece saat 12 gibi Ismet abi ile vedalaşıp seneye Kushimotoda kendisini görmek dileğiyle ayrılıyoruz.Eğer bir gün yolunuz Kushimotoya düşerse İsmet abiyi ziyaret edebilirsiniz.
Bölgeyi en iyi bilen ve bölgede en eski dükkanı olan İsmet abiye buradan selamlar . Bölge ile ilgili olarak kalabileceğiniz otel sayısı biraz kısıtlı ama olan otellerde gayet konforlu ve rahat genel olarak 100 dolar civarı bir konaklama ücretini gözden çıkarmanız gerekiyor. Kamp yapmak gibi bir hobiniz varsa bu bölgede kamp yapabileceğiniz bire çok yer mevcut.Restoran olarak şu anda Kushimotoda bir Türk restoranı yok ve burdaki Japon restoranlarında yiyebiliyorsanız fiyatlar japonya şartlarına göre gayet makul.Ayrıca motorunuzla bölgede sahil şeridinden sürüş yaparak mükemmel doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Benim kaldığım otel Hotel&Resort WAKAYAMA KUSHIMOTO adlı otelde ve içersinde Ertuğrulun küçük bir maketi ve faciayı anlatan görsellerin olduğu bir bölüm var ayrıca yine otelin mağazasında Türk ürünleride satılmaktadır.
Oteli ben internetten ayırdım ve internetten daha ucuz olduğunu belirttiler .
Wakayamada turunuzu tamamladıysanız ve yeni bir rota düşünüyorsanız bir sonraki yazım tam size göre.Bir sonraki yazımda Wakayamadan Naraya giden ve dünya kültür mirası listesinde olan rotamı anlatacağım.Şimdilik Kushimotoya burada son veriyorum.Sorularınız olursa mail yoluyla bağlantıya geçebilirsiniz.
Comentarii